Teatret Fair Play|teater for børn og unge. Børneteater, Kalundborg, Lejre, Holbæk, OdsherredSoldaten


Reumertnomineret forestilling for unge og voksne – modig – barsk – nærværende!


I mere end 15 år har Danmark været en krigsførende nation – øjensynligt med massiv opbakning fra befolkningen.
Adskillige unge mænd og kvinder søger den personlige udfordring i militæret for at opleve verden og “gøre en forskel”.

Ved de nok om, hvad de går ind til? Og hvad de kommer hjem med?

En hjemsendt soldat – eneste overlevende fra et vejsidebombeangreb – har forladt sin familie og er søgt ud i skoven. Gennem hans forhold til lillesøsteren Julie, hører vi om hans oplevelser som – soldaten.

”SOLDATEN handler om de psykologiske konsekvenser af at have været udsendt. Konsekvenser der har svært ved at nå den brede offentlighed, og især de unge, der står overfor valget om værnepligt. Soldaten er en forestilling om krigen der fortsatte efter hjemsendelsen. Om den sunde unge mand, der blev forvandlet til en krigsinvalid.”
Robert Reinhold, dramatiker

Se trailer fra forestillingen

Se plakat fra forestillingen

Medvirkende: Mikkel Hansen og Maria la Cour
Manuskript og lyddesign: Robert Reinhold
Instruktion: Robert Parr
Scenografi og kostumer: Tanja Bovin
Dramaturgi: Michael Ramløse
Koreografi: Esa Alanne
Lyd: Lucas de Azevedo
Lysdesign: Jakob Ebbe
Teknik og værksted: Jakob Ebbe
Undervisningsmateriale: Vivi Holm
Fotos og trailer: David Trood
Plakat: Asako Kido Parr

Stor tak til: Jørgen Vestergaard, Martin Vestergaard, Anders Atke og Katrine Damgaard Nielsen


Fotos: David Trood


Teatret Fair Play har fået udarbejdet et let tilgængeligt undervisningsmateriale målrettet 8., 9. og 10. årgang.

Opgaverne knytter sig mest til danskfaget, men der er også perspektiver til ”eksistentielle klassedrøftelser”, historie, engelsk og til det at forholde sig til livets afslutning (kristendomskundskab).

Du kan vælge at hente det samlede materiale, eller udvælge enkelte af opgaverne:

Samlet undervisningsmateriale SOLDATEN

Opgave 1 Brevskrivning

Opgave 2 Sammenligning mellem to tekster

Opgave 3 At forholde sig til heltebegrebet

Opgave 4 Oplæsning

Opgave 5 Genreskrivning i dansk

Opgave 6 Etik

Opgave 7 Bevidst om egne valg

Opgave 8 DramaopgaveSoldaten

Aldersgruppe: Fra 14 år og op (8. klasse)
Varighed: 50 min.

Opstilling: 2 timer
Nedtagning: 1 time
Spilleareal inkl. publikum: B: 10m. D: 10m. H: 3,5m.
Mørklægning: Total
Tekniske krav: 220V.
Der er brug for 3 medhjælpere til opstilling og nedtagning.

Pris ex. moms: 9.600 kr. v. max. 80 tilskuere
Pris ex. moms: 11.500 kr. ved max. 100 tilskuere
Pris herudover afregnes med 100 kr. pr. tilskuer
Forestillingen er refusionsberettigetTeatret Fair Play: Soldaten

Drengen og krigen


Barsk og vedkommende skildring af krigens konsekvenser for en ung fyr.

… I en ramme af fire bevægelige lysstativer og et centrum af militærkasser fortælles historien. Mikkel Hansen spiller soldaten med en enkel oprigtighed, der virker overbevisende. Hans skarptskårne ansigt illuderer perfekt den professionelle soldat i rørende kontrast til den spinkle krop - i virkeligheden bare en stor, sårbar dreng, der rammes fuldkommen uforberedt af krigens blodige brutalitet og dødens ubarmhjertighed.
Maria la Cour er lige så fin, hvad enten hun er lillesøsteren, den flagrende mor eller den kontante læge i Afghanistan.
Spillestilen er det meste af tiden afdæmpet - iscenesættelsen tror på pausernes magi - og ved den opførelse, jeg så, sad det unge publikum fuldkommen tavst og opslugt i tæt kreds om de to spillere.
Bombebrag, musik og lysskift foretages diskret, men åbenlyst af skuespillerne, hvilket tilfører forestillingen en let og tiltrængt distance fra de barske ord om blod og afrevne lemmer.

… Set med de pædagogiske briller er det en vigtig forestilling for aldersgruppen, fordi den sætter både barske og reflekterende ord og billeder på livet som udsendt dansk soldat i krigens helvede.
Set med de kunstneriske briller er forestillingen lige så vellykket, fordi den tør tumle med og usentimentalt gå tæt på nogle af livets store spørgsmål, sat ind i en moderne og aktuel ramme.”

Henrik Lyding, Teateravisen.dk

Den romantiske krig dør på Fair Play

»Soldaten« på Teatret Fair Play er et nærværende stykke om krig og de konsekvenser, den har for de overlevende soldater.

Selv om det ofte har været skildret som en romantisk drøm at skulle ud og kæmpe i en krig for fædrelandet, er der ikke meget romantik i det teaterstykke, som Teatret Fair Play i Holbæk havde premiere på i går.

» Soldaten « er tværtimod et stykke, som handler om de barske realiteter med død og lemlæstelse, som rammer de danske soldater, der er udsendt til krigsområder.

Men også om kærligheden mellem soldaten og hans lillesøster, som er den eneste, der kan nå ind til ham, efter at han er vendt hjem fra Afghanistan med ar på krop og sjæl.”

Palle Mogensen, Nordvestnyt Holbæk/Odsherred


’Der må simpelthen ikke ske dig noget!’

"Den følelsesstærke og Reumert-nominerede forestilling Soldaten er i det hele taget en forestilling, der med utrolig enkle virkemidler fortæller en kolossalt kompleks historie om danskernes nye virkelighed som borgere i en krigsførende nation. ....

… dramatikeren Robert Reinhold har enkelt og hjerteskærende fortalt historien gennem teenagepigen Julie, der ser vildt meget op til sin storebror og hvis største ønske til jul er, at han netop ikke rejser afsted i krig. ...

Det er både stærkt og rørende, hvordan hun langsomt bliver storesøster for sin storebror, efterhånden som krigen forandrer ham. ..."

Heldigvis er der ingen moraliseren i Soldaten. Der er ikke noget, der kaldes rigtigt eller forkert. Til gengæld følger man soldatens egne overvejelser om at være del af en krig og om at slå ihjel. Eller som han siger undervejs: »Hvad nu, hvis man skyder de forkerte?« Netop dette dilemma kan tilskueren selvfølgelig heller ikke lade være med at overveje. Og imens skaber dramatikerens sprog en verden, hvor ord som -lemlæstede- og -kadaver- pludselig fylder kvalmende meget. I hvert fald hvis man kan genkende sig selv i moderen, når hun sørgeligt naivt siger sine besværgende bekymringsord som farvel, da hun sender sin søn i krig: »Der må simpelthen ikke ske dig noget!« For det er jo lige præcis det, der sker i krig. Altid.”
Anne Middelboe Christensen, Information