Teatret Fair Play|teater for børn og unge. Børneteater, Kalundborg, Lejre, Holbæk, OdsherredMiras verdener

En familieforestilling om familier!


Ifølge Danmarks statistik findes der 37 forskellige familieformer i Danmark.
Hvor mange er repræsenteret i dit barns klasse?
Og hvem bestemmer egentlig, hvad en familie er?

”Engang i Italien var der en, der fandt en fuglemor, som sad fast med hovedet nede i halsen på en gøgeunge, hun var ved at fodre. Ungen var så grådig, at den havde forsøgt at sluge hende. Begge døde naturligvis. Så godt er det med bonusfamilier.”
MIRA 9 år


Hvem bestemmer hvem dine børn er i familie med - og hvem de bliver skilt fra? Holder bonus-søskende op med at være søskende, fordi forældrene holder op med at være et par?
Helt grundlæggende stiller forestillingen det overordnede spørgsmål:
Hvad er en familie?

Pigen Mira er stykkets ”fortæller” – det er hende, der så at sige går igennem – ind i og ud af – de andres rum og verdener, iagttagende, reflekterende, skarp, gammelklog, handlende og med egne følelser i klemme og på spil.

"Miras Verdener rammer plet mange steder, hvad enten man er gift eller skilt, barn eller voksen, par eller single. Den handler om at knytte bånd i en verden, der hurtigt kan ændre sig, om at få skabt de rammer, der er vigtige for, at man kan eksistere i en ny sammenhæng."
Lisbeth Rasmussen, Nordvestnyt


Medvirkende: Lotte Bergstrøm, Henrik Steen Larsen, Casper Sloth og Marie Vestergård Jacobsen
Dramatiker: Martina Montelius
Instruktion: Marita Dalsgaard
Oversættelse: Michael Ramløse
Scenografi: Tanja Bovin
Teknik og værksted: Lucas de Azevedo og Jakob Ebbe

Forlag: COLOMBINE TEATERFÖRLAG, Stockholm

  Aldersgruppe: 10 år og op – fungerer både som familieforestilling og skoleforestilling
  Varighed: 1 time
  Opstilling: 2 timer
  Nedtagning: 1 time
  Medhjælpere: 6
  Spilleareal (inkl. publikum): B: 8,5 m. D: 13 m. H: 4 m. – teatret medbringer opbygning - max. 120 tilsk.
  Mørklægning: Som i en biograf
  Tekniske krav: 380V (3x16A)
  Ingen trapper!
  Pris ekskl. moms:
  10.800 kr. v. max. 120 tilskuere
  22.500 kr. v. max. 250 tilskuere (kun som familieforestilling)
  Turnéperiode: 5.-25. september 2016 (med mulighed for forlængelse)

”Hvad er en rigtig familie? ”Far, mor og børn” er måske det mange drømmer om, men ifølge Danmarks Statistik findes der mindst 37 forskellige familieformer i Danmark. Så hvordan skal vi forholde os til hinanden i de nye familieformer? Her er inspiration at hente for både børn og voksne.

… ’Miras verdener’ kan absolut anbefales til skoler eller biblioteker, og har du bonusbørn, så tag dem endelig med til forestillingen. Tilhører du en gammeldags far-mor-og-børn-familie, så kan ’Miras verdener’ også være et godt oplæg til en snak om, hvad der skal til for at være en god familie.”
Læs den fulde anmeldelse her
Lise Zeuthen, Holbaekonline.dk


”Miras Verdener rammer plet mange steder, hvad enten man er gift eller skilt, barn eller voksen, par eller single. Den handler om at knytte bånd i en verden, der hurtigt kan ændre sig, om at få skabt de rammer, der er vigtige for, at man kan eksistere i en ny sammenhæng.”
Lisbeth Rasmussen, Nordvestnyt

På Teateravisen.dk har MIRAS VERDENER fået hele fire gode anmeldelser.
Læs begrundelsen her"Skal man tro statistikken er der 37 forskellige familieformer i Danmark. Men hvad kendetegner en familie? Ud over at man bor under samme tag? Måske ikke en gang dét?
'Miras verdener' tager spørgsmålet alvorligt, uden at det af den grund bliver tungt eller mørkt. Her er masser af plads til det sjove, det kærlige og varme, ved siden af grublerierne og forsøgene på at finde ud af sin egen situation. Det er børnenes vinkel vi præsenteres for - med savn og tilpasning, nye forbindelser og venskaber, jalousi og angst lige så vel som overraskende kærlighed og forståelse.
Martina Montelius har set hele vejen rundt om problemstillingen, og set den med børnenes øjne, - set hvordan det er de voksne der hele tiden definerer verden, mens børnene kun kan følge med som det tynde øl. Og Marita Dalsgaard har fulgt op med bunker af empati."
Læs den fulde anmeldelse her
Janken Varden, Teateravisen.dk

"Det formidles både underholdende og hjerteskærende, og lægger man hendes egen fantasiverden oveni, ja så er det faktisk ikke så lidt for en lille pige på ni år.

Ikke mindst føler vi med Mira og bonusbroren Hans, der lige som de har fundet sig til rette med at skændes og være søskende, skal forstå betydningen af, at deres forældre pludselig ikke vil være kærester længere. Skal de så heller ikke være søskende længere? Et mindre oprør med ultimative krav stiller forældrene skoleret, og rollerne som hhv. forkælede og ansvarlige byttes eftertrykkelig rundt.
Også Miras tale til den fraværende far, får en til at synke en ekstra gang. 'Jeg vil betragte dig som et barn', lyder det alt for voksent. 'Du er falmet. Jeg kan leve uden dig, ligesom alle mulige andre. Ingen vil bebrejde dig, alt det du ikke gjorde'.
Smerten føler man som et sug i maven. Her gjorde man et barn fortræd, som Tove Ditlevsen ville have formuleret det.

Stykket tager på den måde sit unge publikum alvorligt ved at fastholde kompleksiteten. Her er ingen lette løsninger eller entydige skurke at bebrejde. Hverken voksen- eller børneverdenen i 'Miras verdener' er nogen enkel størrelse, og det er præcis det, der er med til at gøre stykket både vedkommende og underholdende. "
Læs den fulde anmeldelse her
Gudrun Hagen, Teateravisen.dk
"Mira er heller ikke bare Mira – hun er også forestillingens fortæller – hende som skarpt iagttagende, kløgtigt reflekterende og kækt berettende videregiver informationer og statements til publikum. Mira er stykkets travlt optagede heltinde – børnefamilie-eksperten ('Jeg er barn, jeg er ekspert i sådan noget') og Lotte Bergstrøm er med sin vågne drengepigede vævre krop og sin skønne energiske og velartikulerede stemme et perfekt cast.
I betragtning af at Henrik Steen Larsen er talrige år ældre end Hans, gestalter han rollen som Miras bonusbror rigtigt godt. Hans skuespil er et godt eksempel på, at det kan kræve mange år erfaring som børneteaterskuespiller, før man som granvoksen kan skabe troværdige børneroller."
Læs den fulde anmeldelse her
Kirsten Dahl, Teateravisen.dk

"Midt i en aktuelt debat fejer Fair Play al snak om det 'lærende' teater af bordet. 'Miras verdener' placerer et for mange børn genkendeligt tema på scenen uden at belære eller opstille målbare løsninger. Man kan ikke måle de følelsesmæssige omkostninger for børnene, når nutidens familier splittes og bringes sammen. Men man kan vise det.
Teater handler om følelser, og 'Miras verdener' gør børns følelser synlige og tilladelige – både de muntre og de tunge og svære og kontrære. Fra dramatikerens hånd er de to bonussøskende så oven ud ressourcestærke, at det næsten er for meget. Men de er gode rollemodeller for et aldersrelevant publikum, og 'Miras verdener' forfalder ikke til klæg sentimentalitet, men holder benene på jorden.

Det er klassisk børneteater af god aftapning, hvor handlekraftige børn gør de voksne klogere."
Læs den fulde anmeldelse her
Randi K. Pedersen, Teateravisen.dk


 

Teatret Fair Play har udviklet et let tilgængeligt undervisningsmateriale tilpasset Folkeskolens Fælles Mål for 4. + 5. klasse.

Du kan hente materialet her