Teatret fair play

Unge til unge

Borchsvej 3, holbæk

om

Unge til unge

Der findes et hul for unge aspiranter i tiden efter opholdt på talentskoler, og lignende initiativer og de professionelle uddannelser. De føler sig klar til at gå videre, men dels får de at vide, at de er ”for unge” til at søge ind på scenekunstskolerne. Og dels mangler de et sted, hvor de kan videreudvikle deres spirende talent for skuespil. De er på et højere niveau end de lokale amatørteatergrupper, men stadig ikke klar til professionel deltagelse – endnu! 

Projektet ”Unge til Unge” er målrettet dem.

Talentudvikling og Teatret Fair Play

Teatret Fair Play er et egnsteater som er specialiseret i scenekunst for børn og unge. Derved er det alfa og omega for vores kunstneriskeudvikling at teatret har en løbende og konstant kontakt med børn og unge; at vi har en forståelse for de ting som optager dem, det som plager dem og det som de undrer sig over. Når vi har det, kan vi bruge den viden til at skabe de mest optimale kunstneriske rammer, der giver mening for de specifikke aldersgrupper forestillingerne bliver lavet til. Det giver scenekunsten relevans og aktualitet og en vedkommende ”cutting edge”.  Forestillingerne er formidlet af voksne, men publikummet er børn og unge.

Og et ungt publikum med den udvikling de gennemgår og med det stigende pres som opstå i kampen for at realisere sig selv som en selvstændig voksen med egne valg, er måske den mest kritiske af alle aldersgrupperne. Derfor går Teatret Fair Play ind for et aktivt og tæt samarbejde med vores unge publikum, især igennem Holbæk Drama College, som er en del af et stort talentudviklingsprojekt, som Holbæk Kommune er i gang med.

Teatret Fair Play ønsker at styrke udviklingen af talentgrundlaget i Holbæk og omegn og ønsker at etablere tætte relationer med de scenekunst-interesserede unge i kommunen. På den måde er det en vigtig del af de publikumsudviklende initiativer vi satte i gang, da teatret blev til kommunalt egnsteater i 2010. Vi vil gerne åbne dørene for de unge – dørene til teatret, dørene til scenekunsten, dørene til de mennesker og de kunstnere de gerne vil blive. Og vi gør det ved at involvere dem i de processer, som indgår i alle faser af skabelsen af scenekunst. Det er det, som skaber ejerskab for de unge, så Teatret Fair Play ikke bare er et sted, hvor de kommer på besøg, det er deres sted, hvor de er aktive og engagerede deltagere.

Scenekunsten kan giv et unikt ”her og nu” fokus, hvor nærvær og passion kan mærkes og er en fremragende platform for ung-til-ung oplevelser. Der er en utrolig kraftfuld forbindelse mellem de medvirkende og publikum i en teatersal: en pulserende sans af ”os”. Og det får man i høj grad når unge mennesker får lov til at spille for andre unge og for at formidle scenekunst unge til unge imellem.

Teatret Fair Play ønsker muligheden for at arbejde tættere sammen med de unge, som lige nu falder imellem to stole. De er på vej mod professionalisme, men er ikke i mål endnu, og der er meget få muligheder for dem til at forbedre deres talent og interesse. Teatret Fair Play ønsker gennem forløbet med de unge at udvikle en tættere forståelse for, hvad der optager de unge og hvordan de ser, tænker og udvælger i form og indhold. Vi vil gerne være i konstant dialog og ”bevægelse” sammen med dem, og ved at inviterer de unge ind for at lære af dem. Vi vil gerne komme tættere ind på de unges umiddelbare kompetencer og lære af det potentiale de i forvejen bærer med sig. Ikke bare som et kommende publikum, men som vigtige spillere i teatrets kvalitative udvikling.

Projektforløb: I en professional ramme, med et egnsteater som producent, vil et ensemble af unge talenter arbejde intenst sammen for at skabe et stykke scenekunst. Alle de kunstneriske idéer og valg skal de selv tage. Processen og produktet er deres. Et dramaturgiat af 3 tidligere elever fra Holbæk Drama College, skal finde et manuskript eller en synopsis, eller et tema for en ”devising-proces” og dermed en instruktør. Og sammen med instruktøren skal de afholde audition og vælge skuespillerne og scenografen til projektet. I maj og juni 2020, skal de øve og spille forestillingen.

Adgang – ved at give unge muligheden for at skabe kunst, åbner vi vores kunstneriske værktøjskasse for de kommende aktører. Vi giver dem adgang til den kunstneriske proces, hvor de selv er ansvarlige for skabelse og resultatet. På den måde inviterer vi dem til at deltage aktivt som en kunstneriske medspiller – vi giver dem lov til at deltage, ikke på vores præmisser men som selvstændige kulturelle kunstnere.  

Lokalt miljø og forankring – der mangler muligheder for unge i provinsdanmark. Efter at have taget en ungdomsuddannelse, er den eneste muligheder for at videreudvikle en eventuelt kunstneriske scenekunst-sult, at flytte til en stør by og håber på at finde frem til andre som deler sammen passion! Det er et ”talent-drain”! Med projektet ”Unge til unge” vil vi styrke og udvikle det lokale miljø i Holbæk kommune (som er en af de seks nationale talentkommuner) ved at lave en forankring af talent i et lokalt projekt.

Investering i fremtidens aktører – vi vil gerne have gavn af det rige potentiale, der findes i de unge kunstnere allerede nu, mens de stadig er unge, og imens de stadigvæk bor i deres lokalområde. Mange talenter går tabt på grund af manglende åbninger – først når de er professionelle, kan de håbe på at få arbejde. Samtidig søger ungdomspublikummet efter et udtryk fra scenen som matcher deres oplevelse af livet i dag. Scenekunsten er unik i den øjeblikkelige aktualitet hvor publikum og spiller spejles i en fælles identitet. Sagt med andre ord: Det er de unge kunstnere som kan få de unge publikummer til at flokkes hos teatrene!  

Dokumentation og rapport – der skal laves en rapport som dokumenterer forløbet og evaluerer processen, fra grundidéen til sidste forestilling. Og et fremblik til hvad de deltagende unge kan bruge deres erfaring til, hvad de har lært og hvor de skal hen.