Om forestillingen

I skovens dybe, stille ro

Med udgangspunkt i skovens dybde og menneske sindets inderste kamre tager forestillingen livtag med døden – eller rettere en ung piges tanker om døden – og om at tage sit eget liv.

Mira Mobeck blev kun 13 år
Hun tog sit eget liv
Hun efterlod: En mor, En far, En bror, En kat og to marsvin, En stor Familie, Klassekammerater
Og en 69 sider lang dagbog

Miras dagbog danner grundlag for en visuel og auditiv forestilling, hvor publikum befinder sig mellem tætte træer og lytter til den unges tanker om sig selv og verden. Tanker vi alle kan have, men også refleksioner af destruktiv og potentielt dødelig karakter

Selvmord er stadig et stort tabu i vores samfund, selvom ca. 7% af de 15-årige drenge og 18% af de 15-årige piger har tanker om selvmord. 
Mange unge med selvmordstanker siger, at det er rart bare at blive lyttet til. Det at blive hørt er essentielt for dem. Vores unge hovedperson delte  ikke sine tanker i tide. Det håber vi at forestillingen kan hjælpe andre til at gøre. 

I SKOVEN DYBE STILLE RO er en ungdomsforestilling, med et gribende og direkte formsprog, med sin ærlige håndtering af unge sårbare mennesker og deres tanker.

Med forestillingen ønsker vi at bryde tabuet om selvmordstanker – og den skam, der kan gøre, at man ikke tør tale om, hvordan man har det.

Trailer til I SKOVENS DYBE, STILLE RO

Alder: Fra 13 år (7. klasse)
Varighed: 1 time

Medvirkende: Isa Marie Henningsen og Anna Roemer
Manuskript: Leiv Arne Kjøllmoen i samarbejde med holdet (efter Miras dagbog)
Instruktion: Leiv Arne Kjøllmoen
Scenografi og kostumer: Nathalie Mellbye
Lyddesign: Emil Assing Høyer
Lys, teknik og værksted: Jakob Ebbe
Tekniker-elev: Oskar Sass
Instruktørassistent og undervisningsmateriale: Barbara Rousset
Fotos og trailer: David Trood
Plakat: Asako Kido Parr

OBS: Der bruges røg og stroboskoplys i forestillingen. 

Anmeldelse

”Vellykket scenekunst
Selvmord og selvmordstanker er selvsagt en meget alvorlig sag. Teatret Fair Plays ‘I skovens dybe, stille ro’ er et godt bud på, hvordan man kan åbne op for at tale om et problem, som i allerhøjeste grad er vanskeligt at håndtere…
Og så er titlen og brugen af sangen i sig selv meget velvalgt. Første vers af sangen synges undervejs og peger med sine slutstrofer (‘der er idyllisk stille fred/i skovens ensomhed/og hjertets længsler tier her,/hvor fred og hvile er’ gåsehudsskabende tilbage på eller ind i solar plexus af stykket.”
Kirsten Dahl, Teateravisen.dk

Pressefotos/plakat